tiistai 11. maaliskuuta 2014

Mindful-Flow -elämä



Tietoinen läsnäolo (Mindfulness) on Jon Kabat-Zinnin kehittämä Zen-henkinen tapa suhtautua elämään. Keskeistä on tarkkaavuuden suuntaaminen nykyhetkeen, sekä hyväksyvä ja takertumaton asenne. Mindfulnessissa ei yritetä väkisin poistaa jotain huonoa vaan kehittää kykyä kannatella vaikeitakin asioita lempeyden ja hyväksynnän avulla.

Virtaus (Flow) on psykologi Mihály Csíkszentmihályin mukaan tila, jossa ihminen paneutuu koko kapasiteetillaan keskittyneesti tavoitteelliseen toimintaan sulkien kaiken muun tietoisuudestaan. Optimaalinen flow-kokemus syntyy, kun ihmisen taidot vastaavat käsillä olevaa haastetta ja hän on kiinnostuneesti paneutunut työhön.

Molemmat käsitteet ovat tärkeitä ja tavoiteltavia elämänohjeita.

Rauhoitetaan mieli eikä murehdita asioita silloin, kun ei ole murehtimisen aika. Hyvää tekee välillä ihan vaan olla. Istua saunan jälkeen kuistilla ja katsoa rannan aaltoja. Tai pelkästään istahtaa, pistää silmät kiinni ja hengittää rauhallisesti ajattelematta yhtään mitään muuta kuin sitä, että istuu ja hengittää. Mindfulness on tietoista olemista nykyhetkessä. Menneitä ei kannata murehtia ei myöskään tulevia. Toisaalta voimme tietoisesti ohjata mieltämme muistelemaan kiitollisuudella  kokemiamme asioita ja vastaavasti toiveikkaana edessä olevia asioita. Positiivinen ajattelu antaa  meille voimia samoin kuin tietoinen läsnäolo tässä hetkessä. Tietoinen läsnäolo on olemisen tila.

Pääsemme työssämme parhaiten virtaus-tilaan hyödyntäessämme ominaisvahvuuksiamme. Olemme silloin onnellisimmillamme ja täysin uppoutuneita työhömme, jolloin emme edes huomaa ajan kulua. Virtaus on tekemisen tila.

Tietoinen läsnäolo ja virtaus eivät ole vastakohtia vaan elämän kaksi eri ulottuvuutta.
Levottoman mielen ja  epätyydyttävän työn täyttämä elämä tuottaa ahdistusta, stressia ja kärsimystä. Tietoinen läsnäolo auttaa kestämään epätyydyttävää elämää paremmin.
Toisaalta kiinnostava, mukaansa tempaava työ voi viedä mukanaan.

Haetaan elämän tasapainoa sisällyttämällä siihen tietoista läsnäoloa ja virtausta.
Kutsutaan sitä Mindful-Flow -elämäksi, MF-elämäksi  tai ihan vaan hyväksi elämäksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti