lauantai 7. lokakuuta 2017

Paras aika elämässä


Matti Nykäsen kuolemattomat lausahdukset ovat outoja tautologioita tyyliin "Elämä on laiffii" tai ” "Jokainen tsäänssi on mahdollisuus!".

"Elämä on ihmisen parasta aikaa" on kuitenkin, ehkä vahingossa, oikeasti syvällinen. Nykäsen filosofiaa seuraten voinee päätellä, että elämä on koko ajan ”parasta aikaa”. Hän ei ota kantaa erikseen ikään tai elämäntilanteeseen.

Kuoleman jälkeinen elämä on puhtaasti uskonasia. Se mikä jää on siis elämä. Jokaisella se on yksilöällinen ja ainutkertainen. On lopulta omissa käsissä päättää, miten siihen suhtautuu.

Mitä tiede sanoo?

Tiede-lehden nyt jo vuosia vanhassa artikkelissa (9.3.2009) käsiteltiin onnellisuuden tekijöitä. Se kumosi joitain tyypillisiä oletuksia. Miehet ja naiset ovat suurin piirtein yhtä onnellisia. Iällä ei ole merkittävää vaikutusta. Rahakaan ei tee onnelliseksi. Ei edes objektiivinen terveydentila näytä vaikuttavan, vaan se miten asian itse, subjektiivisesti kokee.

Omaan elämään positiivisesti vaikuttavia tekijöitä olivat uppoutuminen (Flow), vapaaehtoinen itsensä kehittäminen, itsenäinen työ, ystävät ja muiden auttaminen. 

Mikä tökkii?

Viimeisen 20-vuoden aikana maailma on yhdessä suhteessa oikeasti muuttunut.

Internetin, somen ja älypuhelinten kautta olemme synnyttäneet kollektiivisen ähkyn aikakauden. Käymme ylikierroksilla. Emme osaa mitoittaa tekemisiämme oikein. Olemme pääosin jossain muualla, emme oikeasti läsnä.

Kohdataan

Yksi asia voi olla aika yleispätevä ratkaisu paras aika -kysymykseen. 

Parasta aikaa elämässä on se, kun kohtaamme kanssaihmisiämme läsnäolevasti, aidosti ja myötätuntoisesti. Ja se kun välillä saamme olla vaan yksin ja ihan rauhassa.

Paras aika on nyt

Lopetan kaikkitietävästä vauva.fi -sivuston vastauksista inspiroituneena. Keskustelu alkoi kysymyksellä, jonka toistan nyt sukupuoli- ja ikäneutraalisti muotoiltuna: Mitä järkeä on meidän yli x-kymppisten elämässä?

”Minä koen, että kumppanini arvostaa minua enemmän kuin nuorempana ja haluaa vähän liikaakin. Työelämässäkin koen saavani nyt kokeneena enemmän arvostusta kuin nuorena … Koen olevani erittäin tärkeä lapsilleni sekä ikääntyville vanhemmilleni nyt x-vuotiaana. Sukupuolestani osaan myös nauttia enemmän kuin koskaan … hyvä parisuhde jossa ei tarvitse kärsiä samanlaisista epävarmuuksista ja mustasukkaisuuden puuskista kuin nuorempana … iän myötä elämä ei muutu huonommaksi, vaan päinvastoin, aina vaan paremmaksi.”





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti