keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Kuinka monta coachia?



Valmentaja, sparraaja, mentori, life coach, business coach, personal trainer, ohjaaja, x-paatti, terapisti. Tarjolla on monenlaista apua monenlaisiin tarpesiin töissä ja vapaa-ajalla.

Ovatko tarpeet todellisia vai kuviteltuja ja kenen ehdoilla tässä mennään? Sosiaalinen paine synnyttää uusia tarpeita, jolloin niistä tulee todellisia. Ystävällä on personal trainer, kyllä minullakin on oltava.

Lääketieteen puolella puhutaan medikalisaatiosta. Kaikenlaiset poikkeamat keskiarvoista halutaan tulkita sairauksiksi, joita hoidetaan lääkkeillä. Yhdysvalloissa kuulemani mukaan tällaisia ”sairauksia” ovat levottomien jalkojen syndrooma ja persoonan sisäänpäin suuntautuneisuus.

Osin samasta asiasta on kyse myös henkilökohtaisen elämän erilaisten coachien osalla.
Onko meistä tullut reppania, jotka turvautuvat ammattilasen apuun joka asiassa. Eivätkö kaverit ja sukulaiset ole sitä varten, että voidaan keskustellä ja välillä neuvoakin kysyä.

Tuetaan toisiamme oman elämämme aktiivisina toimijoina. Tehdään itse asioita. Välillä erehtyen ja välillä onnistuen. Silloin opimme ja saamme samalla itseluottamusta. Alituinen asiantuntijalta kysyminen tekee meistä epävarmoja ja passiivisia. Annamme sosiaalisen paineen vaikuttaa
liiaksi itseemme.

Kuinka monta coachia oikeasti tarvitset? Jos tunnet niitä tarvitsevasi eri elämänalueilla, mieti mistä on kyse. Seuraatko muita? Mikä on se vaiva tai puute, johon coachia tarvitset? Onko se todellinen? Mitä voit asialla tehdä omin voimin? Käytkö elämässäsi ylikierroksilla, jolloin oikea ratkaisu on hidastaa. Osaatko hidastaa, vai tarvitsetko siihenkin coachia? Mistä elementeistä hyvä elämä koostuu? 
Tee niitä asioita.

Tietoinen läsnäolo (Mindfulness = ZEN-filosofian perusajatukset) on hieno elämänasenne. Sitä voi harjoittaa aivan itse ja se auttaa jaksamaan. Huomasin jutun alan ihmisestä, joka paljastui coachien suurkäyttäjäksi. Mistä mahtaa olla kyse?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti