Pitkään on
väitelty siitä seuraako tuottavuus työhyvinvointia vai päin vastoin. Tieteellistäkin
näyttöä asialle on löydetty: ”Kun erilaisia kausaalimalleja kokeiltiin, niin
huomattiin, että selvin yhteys löytyy nimenomaan niin päin, että työhyvinvointi
lisää tuottavuutta – eli täsmälleen, kuten ihmistieteilijä oli ennustanut.”
Näin siteerasi Mikael Nederström hollantilaista laajaa finanssialan HR-ohjelmaa
kolme vuotta sitten.
Väitän, että
tuottavuudella ja työhyvinvoinnilla ei ole selvää syy-seuraus –suhdetta.
Miksi
ihmisiä hukkuu tilastollisesti enemmän niinä päivinä, kun syödään paljon
jäätelöä. Vaikuttaako jäätelönsyönti hukkumistodennäköisyyteen? Vai meneeko se
toisin päin? Molemmat arvaukset menevät pieleen. Selittävä tekijä on
jäätelönsyönnin ja hukkumisten taustalla oleva yhteinen syy, nimittäin lämmin
kesäpäivä. Niinä päivinä ihmiset syövät jäätelöä runsaasti ja myös uivat
paljon, mikä nostaa hukkumisten todennäköisyyttä.
Vastaavasta
logiikasta on myös kyse työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kohdalla. Tuottavuus
ei ole työhyvinvoinnin seuraus. Eikä työhyvinvointi tuottavuuden. Mikä voi
olla niiden yhteinen alkusyy?
Tiedämme,
että yli puolet työajastamme kuluu muuhun kuin varsinaisten perustehtäviemme
hoitoon. Kun muutamme työmme tekemisen tapaa ja sisältöä, pystymme keskittymään
oleelliseen. Kun saamme enemmän aikaa tärkeille asioille nousee tuottavuutemme
väistämättä. Samalla paranee työn mielekkyys ja työhyvinvointimme. Kun
työyhteisön kaikki työntekijät pystyvät keskittymään tärkeisiin asioihin syntyy
itseään voimistava positiivinen kierre.
Tuottavuuden
parantaminen mielletään perinteisesti insinöörimiesten ja työhyvinvointi
HR-naisten ja työterveyden alueeksi. Liiketoiminnasta vastaavien ja HR:n
kannattaa oppia
tuntemaan toistensa näkökulmia entistä paremmin. Kokonaisvaltainen ymmärrys
auttaa. Ruvetaan kehittämään tuottavuutta ja työhyvinvointia yhtä aikaa. Liikkeelle
lähdetään aikamme järkevästä käyttämisestä - viisaasta ajanhallinnasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti