perjantai 17. lokakuuta 2014

Ihan tavallisia projekteja



Kun on itse tehnyt myös suuria projekteja, jää päähän pyörimään helposti niiden maailma.

Projektikoulutuksissani olemme käsitelleet strategiaperusteista kehittämistyötä ja sitä, että kehittmistyö kannattaa usein projektoida. Selvää on myös, että suuret rakentamishankkeet pystyy toteuttamaan ainoastaan projektimuodossa eikä se silloinkaan aina helppoa ole. Olkiluodon uuden ydinvoimalaitoksen takkuava rakennusprojekti tuo elävästi mieleen oman junanrakennusprojektini  Saksassa aikanaan. Pimeimpinä ja tuskallisimpina hetkinä lohdutti ajatus siitä, että rakensimme  mielestämme maailman kauneinta ja moderneinta ICE T -suurnopeusjunaa.

Vanhoja ei kannata kuitenkaan liikaa muistella.

Projektityön periaatteita voi ja kannattaa soveltaa myös paljon, hyvin paljon pienemmässä mittaluokassa.

Määritelmän mukaan projekti on tarkkaan suunniteltu ja rajattu hanke tietyn päämäärän saavuttamiseksi. Projektoinnin hyötyjä ovat selkeä tehtävä ja siihen kohdennetut resurssit sekä valta- ja vastukysymykset. Projektit ovat hyvä keino ottaa vastuuta ja toimia yrittäjämäisesti .

Mikä on kyllin suuri asia projektoitavaksi?

Asiaa voi lähestyä vaikka projektisuunnitelman näkökulmasta. Jos kaikki asiat ovat omassa päässä ja pystyy lisäksi tehtävän oman työn puitteissa hyvin suorittamaan, ei projektisystematiikka tarvita.

Jos tehtävällä on selkeä tavoite ja se vaatii lisäksi työn jäsentämistä, aikataulutusta ja resurssointia rupeaa olemaan kyse projektista.

Projektin voi pilata sillä, ettei käytä mitään asiaan kuuluvia työmenetelmiä, mutta sen voi pilata myös hurahtamalla projektinhallinnan työkaluihin liiaksi. Pitkälle pärjää, kun projektia suunniteltaessa avaa muutamalla ranskalaisella viivalla alla oleva projektisuunnitelmakuvan kahdeksan kohtaa.

Joustavuuden ja nopeuden vaatimukset ovat työelämässä kasvaneet vuosien varrella ja kehitys jatkuu. Eri kokoiset projektit ovat oikein käytettynä hyvä keino vastata työelämän muutokseen.
Tulevaisuuden työ on yhä enemmän projektityötä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti