torstai 6. maaliskuuta 2014

Jaksa ja muuta



Ajanhallinnan toimenpiteet voi jakaa kahteen koriin. Ensimmäisessä ovat ne asiat, joilla selvitään entistä paremmin nykyisessä elämäntilanteessa. Toisessa ovat ne, joilla muutetaan tekemisen sisältöä omassa elämässä ja suhteessa toisiin. Kutsun koreja nimeltä Jaksa ja Muuta.

Viisas ajanhallinta ottaa huomioon molemmat ja hakee tasapainon niiden välille. Käy huonosti,
jos keskittyy vain toiseen.

Aluksi kannattaa kuitenkin pysähtyyä pohtimaan elämäänsä kokonaisuudessaan. Mitkä ovat tämän hetken eniten tuskaa, harmitusta tai negatiivisuutta tuottavia asioita. Mitkä asiat ovat hyvällä mallilla? Ota tyhjä paperi. Jaa se kahtia ja rupea kirjaamaan asioita. Positiiviset toiselle puolelle ja negatiiviset toiselle.

Kumpia tuli enemmän? Mitkä asiat ovat polttavimpia? Mitä voin päättää ja halutessani muuttaa heti? Kun näitä on pohtinut kannattaa nukkua yön yli ja katsoa asiaa uudelleen seuraavana päivänä. Tuntuuko edelleen samalta vai ovatko nyt eri asiat mielessä? Kannattaa nukkua vaikka muutaman kerran yön yli, kunnes listan asiat rupeavat pysymään vakaina.

Positiiviset asiat kannattaa kirjoittaa uudelleen, nyt kauniilla käsialalla, ja tehdä niistä itselleen huoneentaulu tai muistilappu, jonka pitää aina mukanaan.

Haasteelliset asiat siirretään nyt uudelle paperille, joka on jaettu jaksa- ja muuta-osiin.

Jaksamisen toimenpidealueita ovat riittävä uni, positiivinen asenne ja ajattelu, läsnäolo, omien töiden ajallinen priorisointi sekä hyvät ihmissuhteet.

Vastaavasti muuttamisen teemoja ovat työyhteisön työtavat ja vuorovaikutussuhteet, omien töiden sisältö, tehtävien delegointi, vapaa-ajan uudelleen organisointi ja muut elämänmuutokset.

Toimenpiteistä lisää seuraavissa kirjoituksissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti