tiistai 13. toukokuuta 2014

Olé jämäkkä



Jämäkkyys on pelkästään hyvä asia. Kärsimme sen puutteesta työssämme ja elämässämme.
Jämäkällä ihmisellä on oma aika ja elämä kohtuullisesti hallinnassa.

Ajattele jämäkkyys (assertiivisuus) janan keskelle. Siitä selvästi vasemmalla sijaitsevat liian kiltit
(epäassertiiviset) ihmiset ja oikealla agressiivisesti narsistiset (yliassertiiviset) ihmiset.

Jämäkkä ihminen on aito ja hänen suhteensa muihin ihmisiin on rakentava. Tavoitteellisuus ja asioiden loppuun saakka tekeminen ovat niin ikään jämäkän ihmisen tunnuspiirteitä.
Riittävä itsevarmuus rakentaa persoonallisuutta sekä avointa, selkeää ja aktiivista kanssakäymistä. Jämäkkä ihminen ei ole aina oikeassa. Hän pystyy käsittelemään vastoinkäymisiä. Hän on aktiivinen toimija eikä passiivinen toiminnan kohde. Hän pistää asiat tapahtumaan eikä odota niiden tapahtuvan. Jämäkkä kykenee sanomaan ei ja kyllä. Hän on positiivinen, yhteistyöhaluinen, luotettava ja itseään arvostava. Hän kykenee asettumaan toisen asemaan, olemaan empaattinen samalla kun hän ottaa vastaan palautetta rakentavasti. Jämäkkyteen kuuluu myös itsekuria ja itsensä johtamisen kykyä. Jämäkkä ihminen kulkee omia polkujaan ja löytää motivaation tekemisestään. Jämäkät ihmiset ovat uuden rakentajia.

Toivottavasti tunnistit itsessäsi useita jämäkän ihmisen tunnuspiirteitä.

Anna-Liisa Valtavaara on avannyt kiltteyden kiroja: ”Paradoksi piilee siinä, että tämä ulkoapäin omaksuttu ”kiltti toinen minä” tukahduttaa ja alistaa todellisen minuutemme niin, ettei omalle, aidolle persoonallemme jää enää tilaa kehittyä ja kasvaa. Näin oma elämämme voi jäädä kokonaan elämättä”

Seppo Romana pohtii yli- ja epäassertiivisten vuorovaikutusta: ”Näitä ”narsisteilta” vaikuttavia yliassertiivisia esimiehiä ei synny ilman epäassertiivisia alaisia. Riittävän jämäkät alaiset eivät suostu yliassertiivisen esimiehen pompoteltavaksi. He puolustavat oikeuksiaan ja ottavat puheeksi epäkunnioittavan, heidän rajojensa sisään tulevan kohtelun. He eivät suostu olemaan hiljaa kuten epäassertiiviset alaiset. Siksi epäassertiivisuus on työyhteisöjemme tämän hetken suurimpia ongelmia.”

Jos tunnistat itsessäsi seuraavia piirteitä, pohdi mistä ne mahtavat johtua ja ennen kaikkea pohdi keinoja tilanteen muuttamiseksi.

Yliassertiivinen ihminen on vihamielinen, hyökkäävä, mielestään oikeassa, loukkaantuva, muita keskeyttävä, uhkaileva, vähättelevä, tuomitseva ja  moralisoiva. Hänelle omat tarpeet, halut ja mielipiteet ovat muita tärkeämpiä. Hänellä on oikeuksia, muilla ei. Hän pyrkii voittoon muiden kustannuksella eikä siedä muiden virheitä. Hän on oikeassa ja muut väärässä.

Epäaserrtiivinen eli liian kiltti ihminen on mukautuvainen, pelokas, huolissaan, pahoillaan,
syyllisyyden tuntoinen, konfliktejä välttävä, loukkaantuva, mielensä pahoittaja ja taipuvainen masentumaan. Ryhmässä hän vähättelee itseään. Hänelle toisen halut ovat omia tärkeämpiä. 
Toisilla on oikeuksia mutta itsellä ei. Hän myötäilee ja miellyttää muita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti