keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Ajanhallinta, mielekäs työ ja hyvinvointi



Mielekkään työn tekeminen auttaa voimaan hyvin töissä. Mielekkyys syntyy merkityksellisyyden, hyödyllisyyden ja tärkeyden kokemuksista. Tärkeää työtä pääsee tekemään, kun jättää vähemmän tärkeän työn vähemmälle. Tämä edellyttää mahdollisuutta vaikuttaa siihen, mitä tekee – viisasta ajanhallintaa.

Asioiden looginen järjestys siis on: viisas ajanhallinta, merkityksellisen työn tekeminen ja työhyvinvointi. Työhyvinvointi on seuraus.

Vaarana on aiheuttaa työpahoinvointia vääränlaisella työhyvinvoinnin kehittämisellä – hoidetaan oireita syiden sijaan ja kasvatetaan odotusten ja todellisuuden kuilua. Tämä pätee myös elämän muilla osa-alueilla. Ongelmia ei kannata hoitaa päihteillä, eikä hyvää terveyttä kannata hakea huonoilla elämäntavoilla.

Työhyvinvoinnin kehittäminen  ja organisaation toiminta  eivät monissa organisaatioissa kytkeydy toisiinsa. Työhyvinvoinnin parissa työskentelevät usein eri alan ammattilaiset kuin organisaation prosessien, strategian ja johtamisen parissa. Mindfulness-valmentajat, life coachit ja työnohjaajat ovat kyvykkäitä, mutta toiminnan realiteetit eivät välttämättä ole tuttuja. Kokonaisuuden ymmärtäminen voi jäädä vähemmälle.

Tarvitsemme keinoja asioiden muuttamiseen sekä jaksamisen tukemiseen tilanteesta riippumatta.

Muutos on helpointa aloittaa itsestään. Kannattaa miettiä, mihin oma aika elämässä kuluu. Ovatko työ, vapaa-aika ja lepo tasapainossa? Mihin työpäivä kuluu? Mitkä asiat estävät perusasioihin keskittymisen? Miten voi omassa työssään käyttää järkeviä työtapoja? Miten priorisoida?

Organisaation menestyksekäs toiminta taas edellyttää selkeää strategiaa, toimintamalleja, osaamista ja hyvää johtamista.  Molemmat osapuolet tarvitsevat toisiaan. Organisaation muutos ei toimi ilman yksilöiden muutosta ja yhteisön muutos tukee yksilön muutosta.

Jaksamistamme voimme harjaannuttaa omilla toimillamme ja päätöksillämme. Positiivisuus on  oma päätös, samoin lasnäoleva mieli, kiitollisuus mennyttä kohtaan ja toiveikkuus tulevaa kohtaan. Jaksamme paremmin, kun voimme keskittyä omien luontaisten vahvuuksiemme toteuttamiseen työssämme.


Tavoitteena on muuttaa työelämää samaan aikaan kiireettömämmäksi ja tuottavammaksi.
Nämä eivät ole toistensa vastakohtia vaan eri ulottuvuuksia. Tuottamaton kiire on sähläämistä.
Tuottamaton kiireettömyys laiskuutta. Tuottava kiire on verrattavissa turboruuvin kääntämiseen
kunnes poksahtaa.

Kestävän ja positiivisen kehityksen elementit  löytyvät tuottavasta kiireettömyydestä – oikeiden asioiden tekemisestä oikein.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti