keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Hypertuottavuus



Hyper voi tarkoittaa useita asioita. Tartun kahteen. Kosmologiassa eli maaimankaikkeuden selittämistieteessä hyper tarkoittaa korkeampia ulottuvuukisa. Hyperillä ymmärretään myös jotain, mikä on enemmän kuin super. Molemmat sopivat tarkoitukseeni hyvin. Sitä paitsi supertuottavuus on jo aiemmin keksitty.

Mielessä on kolme tekijää, joiden yhteisvaikutus voi johtaa hypertuottavuuteen. Ne ovat oikeastaan hyvin yksinkertaisia asioita.

Ensimmäinen liittyy tärkeiden asioiden tekemiseen. Olen jo usein maininnut selvityksemme, joiden mukaan keskimäärin 60% työajasta kuluu muuhun kuin  pitäisi.Ydintehtäviemme esteettömään suorittamiseen käytämme siis 40% työajastamme. Kun keksimme keinot nostaa luku tuplaksi eli 80%:iin nousee tuottavuutemme vastaavasti. Itse asiassa vielä enemmän, koska tämän hetken kuudenkymmenen prosentin tehottomalla ajankäytöllä teemme myös muista tehottomia. Saamme siis aikaan negatiivisen kierteen.

Toinen tekijä liittyy tärkeiden asioiden tekemiseen järkevästi, oikeina annoksina ja kokonaisuuksina. Vaikka saamme turhat asiat poistettua työlistaltamme, mutta emme osaa organsioida jäljelle jäävää työtä oikein jää valtava tuottavuudennostopotentiaali hyödyntämättä. Tämä johtuu panoksen ja tuotoksen epälineaarisesta suhteesta eli S-käyrästä. Väitän, että järkevällä töiden organisoinnilla voimme edelleen tuplata tuottavuutemme.

Jäljelle jää tekijä, jolla ei ylärajaa ole. Alaraja on olemassa ja pahimmillaan se vetää maton alta kaikelta järkevältä tekemiseltä. Kolmas tekijä on organisaation liikeidean toimivuus. Löytyvätkö markkinat, kasvavatko ne, millä pärjäämme, onko toiminta-mallimme kasvua tukeva eli skaalautuva? Vanha viisaus kuuluu, että mikään ei ole voimallisempaa kuin idea, jonka aika on tullut.

Edellisten kolmen tekijän yhdistelmänä saamme hypertuottavuuden kaavan (versio 1.0).

Käytetään aikamme tärkeään x tehdään työ järkevinä kokonaisuuksina x toimiva liikeidea = hypertuottavuus.

Vielä on huomattava, että tähän pääsemme tekemällä vähemmän mutta järkevämpää työtä kuin aiemmin. Aivoissamme tapahtuvaa hiljaista asioiden prosessointia en tosin laske mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti