keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Fennomeditaatio - ajattelua sängyssä



On hieno tunne kun tietää, että voi nukkua niin pitkään kuin haluaa. Herään aamulla omia aikojani. Vilkaisen kelloa. Se on vasta puoli kahdeksan. Vielä voin hyvällä mielellä jatkaa ainakin yhdeksään, tai ehkä kymmeneen.

Meditaatio tarkoittaa mietiskelyä. Asiasta on vuosituhansien ja eri uskontojen vaikutusten kautta rakennettu aika mutkikkaita oppirakennelmia ja käytäntöjä. Siihen liittyy monenlaisia rituaaleja ja tekniikoita.

Otetaan esimerkiksi tantrisen mietiskelyn ohje numero neljä Dalai Laman mukaan:
Nähdään mielessä loistava valtaistuin, jolla buddha Sakyamuni istuu vierellään muita pyhän yhteisön jäseniä. Joukkoon visualisoidaan myös omat sukulaiset, viholliset ja ystävät, sekä lopulta kaikki maailmankaikkeuden olennot. Tämän joukon loistama valo visualisoidaan puhdistamaan itsestä tahrat ja epäpuhtaudet, ja lausutaan rukouksia ja muita pyyntöjä.

Kaunista, mutta otetta tuohon en oikein saa.

Palaan aamun auvoiseen hetkeen. Olen hereillä mutta en halua vielä nousta. Hieman vielä on myös raukea olo. Voisin vielä nukahtaa. Huomaan mieleni tekevän muutamia erilaisia asioita.

Päätän pohtia jotain valitsemaani asiaa. Seuraavaa lapinreissua tai muistella edellisiä. Pohdin myös edessä olevaa  Pori jazz –viikkoa. Sen jälkeen kesä rupeaa kääntymään jo kypsemmälle puolelle.

Päätän, että en ajattele nyt mitään. Yritän pitää mieleni tyhjänä. Olen vain ja hengitän. Sanalliset ajatukset ovat kiellettyjä. Yritän ne tietoisesti tukahduttaa heti kun ilmestyvät. Huomaan pystyväni tähän vain jonkun hetken. Sen jälkeen ajatukset  taas palaavat.

Nyt sallin ajatukset, mutta en niiden tietoista ohjaamista. Annan niiden tulla, kehittyä, haarautua, hyppelehtiä, assosioitua ja kuihtua. Kaikki on sallittua. Torkahdan ja viimeinen ajatus jatkuu unessa lähteäkseen taas omille teilleen.

Havahdun, herään ja valitsen uuden pohdittavan ajatuksen. Nyt se liittyy työhön. Uuden asian ideointiin. Annan ajatuksen kehittyöä omia aikojaan. Joku blogi-idea välähtää mielessä. Mahdanko muistaa sen vielä myöhemmin vai kirjoitanko heti muistiin.

Koen yksinkertaisen olemassaolon riemua. Tunnen itseni terveeksi ja rentoutuneeksi. Olen ulkoistanut turhat huolet. Peiton alla on sopivan lämmin.

Torkahtelen ja huomaan, että kello onkin jo yli kymmenen. Vähän pitkäksi meni mutta menköön. Hyvä alku päivälle. Se mielessä välähtänyt idea oli kirjoittaa tämä. 

Inarijärven maisemiin on mielessä helppo palata

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti