keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Mindful-Flow: 5 + 5 arjen ohjetta



Rauhoitetaan mieli
Kun työmuistime ovat täynnä, on olomme levoton ja stressaantunut. Erityisesti tekemättömät asiat rasittavat. Mielensä voi rauhoittaa, puhdistaa turhista asioista, kun niin päättää.  Ota hyvä istuma-asento, laita silmät kiinni, vedä keuhkot täyteen ilmaa hitaasti ja hengitä ulos vielä hitaammin muutaman kerran. Keskitä huomiosi hengittämiseen. Älä ajattele mitään muuta. Jo yhden minuutun mikrotauko auttaa rauhoittumaan. Mieltänsä voi rauhoittaa missä tahansa tilanteessa. Päätä olla ajattelematta mitään vaikka kävellessäsi. Jos joku ajatus pakolla tunkee mieleesi, poista se ja aloita alusta.

Hidastetaan tahtia
Meillä kaikilla on yksilöllinen tekemisen tahti. Se liittyy persoonamme ja elinympäristöömme. Pohjoisen ja maaseudun ihmiset ovat kaupunkilaisia verkkaampia. Olipa rytmisi mikä tahansa, päätä tehdä asioita nyt selvästi hitaammin, tietoisemmin ja yksityiskohdista nauttien. Robert Pirsigin klassikkokirja Zen ja moottoripyörän kunnossapito kertoo tästä. Tekeminen voi olla mitä tahansa: varsinaista työtäsi, ruuan laittoa, nikkarointia, kävelyä, syömistä ...

Haaveillaan
Voimme itse nostaa tietoiseen mieleemme haluamiamme asioita menneisyydestä. Voimme myös pohtia tulevaisuutta ja sen meille tarjoamia hyviä asioita. Kiitollisuus ja toiveikkuus ovat omia päätöksiämme. Ajattele näitä mennessäsi nukkumaan, jatka herätessäsi tai mene pitkällesi kesken päivää. Haaveilu on helpompaa makuuasennossa mutta onnistuu myös mukavasti istuen. Vinkki: jää kiireettömänä aamuna herättyäsi joskus sänkyyn tietoisen läsnäolon haavemoodiin.

Ollaan vaan
Ensimmäisessä kohdassa rauhoitettiin mieli. Nyt vaan ollaan rauhallisin mielin eikä tehdä mitään. Ollaan pitkällään tai istutaan. Pidetään mieli puhtaana eli mahdollsimman tyhjänä. Voit myös vuorotella puhdistettua mieltä ja haluamasi asian pohtimista.

Nukutaan hyvin
Positiivinen läsnäolo on mahdotonta jos väsymys painaa. Hyvä, syvä ja riittävä uni on tärkeää.
Rauhoitetaan tahtia tunti pari ennen nukkumaan menoa. Fyysisesti raskaat asiat ajoitetaan alkuiltaan. Ihan täydellä vatsalla ähky vaikeuttaa nukkumista. Ihan tyhjä vatsa kurnii. Rauhoita mieli tai pohdi enintään mukavia asioita, myönteisiä mielikuvia.

 ...............
Varataan työlle riittävä aika
Työ on nautinnollista, kun sitä pystyy tekemään itselle ominaiseen tahtiin. Jos ajattelet tarvitsevasi kaksi tuntia varaa kolme.

Häiriötön ympäristö
Varmista ennalta, että kykenet haluamasi työn tekemään ilman keskeytyksiä. Varaa itsellesi sopiva työtila. Tee kotona jotain, mitä normaalisti tekisit häiriöisessä maisemakonttorissa. Mene krijastoon lukemaan. Tee itsellesi ei saa häiritä –kyltti ja ripusta se näkyville.

Valmistaudutaan
Työn saa tehtyä helpommin valmiiksi asti, kun tarvittavat esityöt on tehty. Hanki tarvittavat tiedot, materiaalit ja tee työsuunnitelma tarvittaessa.

Oikeat työkalut ja menetelmät
Oletko tietoinen, mitä työkaluja tarvitset. Kultasepän pikkuvasaralla ja moukarilla on eroa. Eri työmenetelmiä yhdistämällä muodostuu järkeviä työnkulkuja, prosesseja. Kun siivoaa, kannattaa aloittaa ylhäältä. Muuten pöydän leivänmurut ovat lopulta imuroidulla ja pestyllä lattialla.

Keskitytään vain tekemiseen
Kun työtä tehdään, niin sitten sitä vaan tehdään. Parhaimmillaan et huomaa enää ajan kulua vaan jatkat uupumukseen saakka. Taukoja voi ja kannattaa pitää, kun hyvältä tuntuu.

Kuvassa Mindful-Flow elämää: telttailua ja lähirannan sinisimpukoiden valmistusta kirpeän raikkaassa kevätsäässä Jäämeren rannalla:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti