tiistai 7. lokakuuta 2014

Koskessa ei pysähdytä



Mitä teet, jos olet joutunut leveään ja korkeatörmäiseen jokeen, kuohuvan kosken keskelle? Yrität todennäköisesti pitää itsesi pinnalla ja hengissä. Et ehdi rentoutua saati pohtia elämääsi – tai ehkä se vilahtaa silmiesi edessä juuri ennen hukkumista. Turvaan rannalle et pääse ja koski vaan jatkuu.

Monet meistä ovat koskessa, olleet jo pitkään. Osa on hukkunut, jotkut ovat päässeet rannalle. Monet ovat edelleen pyörteiden vietävänä ehkä ajatellen sen olevan vain elämää.

Tällöin ollaan samassa tilanteessa kuin he, jotka eivät tule ajanhallinnan koulutukseen kiireeltään. Mennään 24/7, sähköpostitkin on vielä lukematta, kalenteri täynnä: osa ei tilannettaan edes tiedosta, huomaa pelastuslautan jo olevan vierellä. Siihen pitää vain tarttua ja antaa auttaa itsensä kyytiin. Kun pysähdymme ja rupeamme asioita pohtimaan, rupeaa tapahtumaan. Puolen päivän koulutusinvestointi tuottaa monikymmenkertaiset hyödyt. Yksi tunti enemmän päivässä pois sähläämisestä johonkin tärkeämpään, vaikka lepoon on 365 tuntia vuodessa.

Mitä luovempaa työtä teet, sitä enemmän tarvitset aikaa itsellesi. Jokaisessa suomalaisessa työpaikassa tarvitsemme luovuutta. Ohjelmoimaton aika auttaa löytämään ratkaisut siihen, miten asiat voi tehdä fiksummin ja pienemmällä vaivalla. Todellisen ammattilaisen työ antaa aina rauhallisen vaikutelman, mutta tulosta syntyy. Tämä pätee kirvesmiehistä johtajiin.

Pidämme kynsin hampain kiinni liian monista asioista. Pitää olla mukana monessa, jottei tipu joukosta. Taustalla on ehkä pelko oman työn menettämisestä ja tappiolle jäämisestä.

Viuhotuskierteeseen ajautuu vähitellen. Rupeaa pitämään normaalina sitä, että vuorokausi kuluu työssä, yhdistyshommissa, lasten ohjelmoiduissa harrastuksissa, omissa ohjelmoiduissa harrastuksissa, lapsia kuskaten, somessa, shoppaillessa, huonoa telkkariohjelmaa katsoessa, kuntosalilla, lenkillä, joogassa, kavereiden kanssa. Ajetaan ensin itsensä loppuun ja sitten yritetään elpyä vaikka mindfulness-kurssilla.

Oikeasti tarvitsemme paljon enemmän rauhallista aikaa itselle ja lähimmäisillemme. Ollaan vaan tai tehdään asioita, jotka oikeasti rentouttavat. Pysähdytään, rauhoitutaan ja pohdiskellaan. Luetaan tai mennään retkelle luonnosta nauttimaan.

Koeta pysähtyä tässä ...

... nyt se on helpompaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti