tiistai 30. syyskuuta 2014

Paljon turhaa työtä



Tämä lienee kymmenes – tai ainakin aika mones – kerta, kun blogissani mainitsen tämän. Työajastamme keskimäärin 60% kuluu muuhun kuin pitäisi. Jollain vain 20%, mutta toisilla yli 80%.

Eräässä suuressa yrityksessä huippuesimerkkinä kerrottiin sairauspoissaolojen tiputtamista 8 prosentista puoleen erityisen hyvän työterveyshuollon avulla. Säästöä siis saatiin 4 prosenttiyksikköä.

Jos ”hukkatyöajastamme” saamme vastaavasti hävitettyä puolet, nousee ydintehtäväosuutemme neljästäkymmenestä prosentista seitsemäänkymmeneen eli kasvua saavutetaan 75%. Väitän, että tämä kertoo jotain myös tuottavuutemme nostopotentiaalista.

Ajatellaan vielä tekemäämme turhaa työtä omasta ja työnantajamme näkökulmasta.

Keskiverto ihminen käyttää työaikaansa kymmenessä vuodessa turhaan9 000 tuntia. Sanotaan, että mestariksi tuleminen asiassa kuin asiassa vaatii aikaamme suuruusluokkaa 10 000 tuntia. Lähellä ollaan sitä. En vaan tiedä minkä lajin mestariksi tullaan hukkaamalla 9 000 tuntia.

Vuodessa on 8 760 tuntia. Yhdeksäntuhatta tuntia siis vastaa vuotta kiven sisässä. Työaikana se vastaa tietysti kuutta työvuotta. Ja sitten päälle tulee vielä se kaikki turhautuminen ja harmitus siitä, kun asiat eivät oikein suju.

Työnantaja näkee saman asian huonona kokonaistuottavuutena ja kilpailukykynä,
kehnona työilmapiirinä, työuupumuksena ja sairauseläkkeinä. Eivät työpaikat näin ainakaan lisäänny.

Tässä kolmen kohdan ohjelma, jolla tilanteen korjaamisessa pääsee hyvään vauhtiin.

1. varmistetaan, että kaikki tuntevat järkevän ajankäytön perusperiaatteet
2. sovitaan selkeät työyhteisön pelisäännöt, jotka tukevat järkevää työn tekemistä
3. valmennetaan esimiehet itsensä lisäksi johtamaan tuottavasti myös alaisiaan

Asiaa auttaa vielä yhden asian hoksaaminen. Liika kiire tappaa tuottavuuden. Se ei ole normaali olotila, jolle ei muka mitään mahda. Pikemminkin se on vahva signaali siitä, että hommat eivät ole oikein hanskassa – joskus ehkä myös tekosyy tai keino yrittää antaa itsestään tärkeä vaikutelma.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti