tiistai 2. syyskuuta 2014

Suomi nousuun järkityöllä



Juttuni Kauppalehdessä 21.8.2014: 

Selvitystemme mukaan keskimäärin 60% työajasta kuluu muuhun kuin  pitäisi.
Joka kuudennella 80% työajasta menee haaskuuseen. Samaan aikaan työpäivät
ovat pitkiä, emme osaa riittävästi palautua, uuvumme ja sairastumme. Valtakunnassa peräänkuulutamme lisäksi kilpailukykyä, tuottavuutta, entistä tehokkaampaa julkista sektoria ja kasvua. Käsissämme on kansallisen katastrofin ainekset.

Ajanhallinta tulee nähdä kokonaisvaltaisesti. Se on kilpailukykymme perustaa. On mahdotonta menestyä, mikäli teemme vääriä asioita. Nykyisellään työpäivät ovat monilla täynnä tuottamatonta sälää. Keskeytyksiä tulee liukuhihnalta. Tällöin on vaikea ajatella selkeästi. Tilannetta pahentavat tämän päivän addiktit kuten erilaisten mobiililaitteiden taukoamaton räplääminen.

Pyritään siis käyttämään valtaosa työajasta työmme ja organsiaatiomme kannalta tärkeisiin tehtäviin. Kiireetön tuottavuus on hyvä tavoite.

Kun saamme enemmän aikaa tärkeille asioille, nousee tuottavuutemme väistämättä. Samalla paranee työn mielekkyys ja työhyvinvointi. Tuottavuus ja työhyvinvointi liittyvät selvästi yhteen, mutta ne eivät ole ensisijaisesti toistensa seurauksia. Niillä on siis yhteinen alkusyy. Kun työyhteisössä keskitytään tärkeisiin asioihin, syntyy itseään voimistava positiivinen kierre.

Mitä seuraa, kun saamme alussa kuvatut luvut 40% tärkeään ja 60% muuhun vaihtamaan paikkaa? Tuottavuuden nostopotentiaali on valtava

Tuloksellista työtä estää ja häiritsevät kymemnet eri tekijät. Niistä puolet on itse aiheutettuja ja siten periaatteessa helposti korjattavissa. Loput liittyvät organisaation toimintaan, strategiaan, prosesseihin, johtamiseen ja vuorovaikutussuhteisiin. Hyvän organisaation tunnuspiirteitä ovat kirkas perustehtävä, töiden järkevä organisointi ja jämäkkä johtaminen. Niihin voi yhtälailla vaikuttaa, muttä tällöin tarvitaan myös johtoa avuksi. Positiivinen muutos lähtee joka tapauksessa yksittäisistä ihmisistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti