tiistai 16. syyskuuta 2014

Opitaan sanomaan ei



Yhdessä koulutuksessani kuulin tarinan höpöttävästä, mutta muuten mukavasta kollegasta. Hänellä oli tapana tulla tarinaa kertoneen henkilön työpisteeseen aamukahdeksalta ja viipyä siinä jopa usean tunnin ajan. Kertoja ei kehdannut asiasta höpöttäjälle kertoa, vaan rupesi tulemaan töihin jo kuuden jälkeen, että edes silloin saisi rauhassa tehdä töitä. Ryhmämme oli yksimielinen, että päätös oli huono.

Mitä siis olisi pitänyt tehdä? Sanoa ei kohteliaasti, päättäväisesti ja toista loukkaamatta. Vaikka tyyliin: Pirkko (nimi muutettu), kanssasi on mukava jutella, mutta työt painavat ja se stressaa minua. Jutellaan paremmalla ajalla ja mennään joku päivä töiden jälkeen vaikka X:lle. Jos höpöttäjä tuosta loukkaantuu, on se selvästi hänen ongelmansa. Todennäköistä on, että hän asian kerrasta ymmärtää, jollei satu kuulumaan tuplavaikeiden harvaan joukkoon. He ovat niitä, jotka eivät kykene ottamaan palautetta vastaan.

Ein sanominen tuntuu välillä vaikealta. Tosin on myös ihmisiä, jotka eillä tapaavat puheensa aloittaa. Nyt ei puhuta kuitenkaan heistä.

Ein pelko on pelkoa kohdata toisen reaktio. Vaikein tilanne on juuri ennen omaa ei-päätöstä. Asian sanominen helpottaa. Pitää kuitenkin olla valmis perustelemaan kantaansa. Pelkkä ”ei” ei riitä. ”En nyt millään ehdi, koska pitää tehdä ensin asiat a, b ja c” -toimii. Jos pyytäjä on oma pomo, voi tietysti keskustella myös prioriteeteista. Meneekö pyyntö asioiden abc edelle vai johonkin väliin.

Tyylillä on väliä. Pitää sanoa asiasta ja minä-muodossa. Ei saa loukata toista henkilönä. On eroa sanoa toista typeräksi tai todeta hänen käytöksensä loukkaavan sinua.

Ei on suojasana. Jos aina sanoo kyllä, joutuu umpikujaan. Parempi on hieman aliluvata ja ylisuorittaa kuin päin vastoin.

Ein voi myös pehmentää. En ehdi nyt, mutta teen tämän perjantaihin mennessä on parempi kuin luvata ja jättää tekemättä.

Joskus hiljaisuus tulkitaan myöntymiseksi. Kannattaa siis olla tarkka ja selväkielinen ettei synnytä väärinkäsityksiä. 

Ei on tärkeä sana matkalla kohti viisasta ajanhallintaa.

Kaksi tunturikihun munaa: 2 x Ei = Eier (auf Deutsch)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti