perjantai 12. syyskuuta 2014

Järkityöllä tuottavuutta



Kokosin kesällä keskeiset ajanhallinan kokemukseni kirjoitukseksi, jonka Kauppalehti julkaisi elokuussa otsikolla ”Suomi nousuun järkityöllä”. Alkuperäisessä otsikossani käytin ilmaisua ”... tekemällä enemmän tärkeitä asioita”. Siitä tässä on kysymys, mutta kiitos toimittajan oivalluksen neljä sanaa kiteytyi järkityöksi.

Ajanhalintaa koulutetaan monestä näkökulmasta ja monin eväin. Omani perustuu toiminnan, organisaatioiden ja ihmisten laaja-alaiseen ymmärrykseen ja siihen, että ajanhallinta on tuottavuutemme  keskeinen tekijä. Hienotkin strategiat, suunnitelmat ja johtamisopit valuvat hukkaan, jollemme saa käytännön tekemistämme järkeväksi.

Keskimäärin kuusikymmentä prosenttia työajastamme kuluu muuhun kuin pitäisi. Kuinka pitkälle pärjäämme jatkossa neljälläkymmenellä prosentilla? Mitä saavutamme, jos pystymme ydintehtäviimme käytettävän ajan nostamaan neljästäkymmenestä tuplaksi?

Ydintehtävien rinnalle saamme toisen näkökulman pohtimalla vaikutusmahdollisuuksia työhömme. Ne liittyvät suoritusaikaan, -paikkaan, työtapoihin ja itsenäisyyteen. Pahimmillaan olemme täysin ulkoa ohjautuvia ja parhaimmillaan voimme itse valtasosin vaikuttaa sekä ydintehtäviemme että muiden tehtäviemme suorittamiseen.

Edellisten yhdistelmän olen nimennyt Koskisen työikkunaksi.

Suuret muutokset lähtevät  liikkeelle tärkeyden tiedostamisesta, uskosta kykyyn muuttaa asioita ja hyvien tulosten mukanaan tuomasta vahvistavasta innostuksesta.

Uudistetuissa Ajantiedon Viisas ajanhallinta –koulutuksissa käydään konkreettisten asioiden kimppuun. Liikkeelle lähdetään ydintehtävistä, nykyisestä ajankäytöstä sekä hyvistä tavoitteista. Työn mielekkyyden ja tuottavuuden parannuskeinoja käydään läpi osioissa Järkityöllä tuottavuutta omaan toimintaan sekä Järkityöllä tuottavuutta työyhteisöön. Asiat vedetään lopuksi pakettiin käsittelemällä hyvän työelämän rakentamista ja jatkotoimenpiteitä – omia ja työyhteisön.

Lupaukseni on, että Viisas ajanhallinta –koulutus on helpoin ja paras investointi tuottavuuteen. Koulutus maksaa itsensä takaisin jo yhdenkin oivalluksen ja sovitun toimenpiteen avulla. Samalla kun löydämme enemmän aikaa tärkeään, paranee tuottavuuden lisäksi myös hyvinvointimme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti