maanantai 11. elokuuta 2014

Aamun työt ja oikea vireystila



Blogissani 5.3 suosittelin tekemään Vmäiset työt heti aamulla ja annoin muutamia käytännön ohjeita riittävän ajan ja oikean asenteen löytämiseen.

Seison edelleen suositukseni takana mutta tuon siihen uuden näkökulman: oman vireystason.

Vireystasomme vaihtelee monesta syystä. Perustaso lienee merkittävästi myötäsyntyinen ollen kytköksissä temperamenttiimme.

Viimeinen päivä ennen lomia ja ensimmäinen lomien jälkeen poikkeavat todennäköisesti oleellisesti toisistaan. Maanantaiaamut ovat tyypillisesti vaikeampia kuin viikon keskivälin päivät. Vuodenajat vaikuttavat. Samoin säätila. Niin ja tietysti oma elämäntilanne.

Onnellisuustutkijoiden mukaan elämäntilanteen vaikutus onnellisuustasoomme (oletan sen olevan jotenkin kytköksissä myös vireystasoomme) on vain 20%. Puolet on perinnöllisesti määräytyvää ja 30% oman tahtomme vaikutuksen alaista.

Vaikeat tai Vmäiset työt kannattaa tehdä edelleenkin aamulla. Jos syystä tai toisesta olet alavireinen, ei kannata yrittää liikoja. Toimintalinjaksi voi valita tällöin hyvin yksinkertaisten rutiinien tekemisen. Tavoitteena on saada ylipäätään jotain konkreettista aikaan. Sitä kautta saa itselleen uutta energiaa käydä seuraavina päivinä entistä haastavampien tehtävien kimppuun.

Aiempaa yleispätevämpi ohje aamun töiden tekemiselle lähtee siis oman vireystason arvioinnista. Tee helppoja asioita, jos vaikeat tuntuvat liian vaativilta. Hae näin itsellesi positiivista, energisoivaa palautetta.

Itselleen kannattaa olla riittävän armelias. Sitä ei tule sotkea laiskuuteen. Tehdään töitä kykyjemme ja voimavarojemme mukaan. Sopivan työn tekemisen kautta ne kehittyvät ja  lisääntyvät.

Elämän tärkeitä oivalluksia on, että voimme tietoisilla päätöksillä ja tekemisellä vaikuttaa tunnetiloihimme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti