tiistai 3. maaliskuuta 2015

Tiedon, epätiedon ja ajan pohdintaa

Seuraavan linkin Tiedon ja epätiedon pohdintaa takaa löydät pohdintaa tiedolla ja epätiedolla hämäämisestä.

Elämässä ei ole useinkaan helppoa nähdä, mikä asia on ylipäätään oikeaa tietoa ja mikä vain satunnaista kohinaa. Pörssianalyytikot saattavat yrittää löytää käppyröistään merkityksiä, mutta todennäköisesti he vain löytävät oikeasti satunnaisille asioille näennäisiä selityksiä. Se on ns. bulshittiä, suomeksi hevon***kaa.

Toinen asia on tajuta, kuinka pitkään jotain ilmiötä pitää seurata, jotta kohinan pystyy erottamaan todellisesta asiasta. Voiko se olla kolme (= kvarttaali) kuukautta pörssiyhtiössä, kun pitkään toiminut perheyhtiö puhuu 25-vuoden kvarttaleista?

Tässä kohtaa kannattaa pysähtyä pohtimaan asioiden luontaista dynamiikkaa.

Kuinka nopeasti juokset 100 metriä? Parhaat juoksevat sen alle 10 sekunnassa ja harva tarvitsee yli puolta minuuttia. Kukaan ei siihen tuntia tarvitse.

Kuinka kauan kestää uuden innovaation kaupallistaminen? Se kestää todennäköisesti pikemminkin 20 kuin 2 vuotta.

Kuinka kauan kannattaa olla samassa työssä nähdäkseen oman työnsä tulokset? Muutaman vuoden se todennäköisesti vie ehkä 5 - 10 vuotta, ehkä koko työuran. Joka tapauksessa vuodessa-kahdessa ei oikeasti ehdi saada aikaan vielä paljoakaan vaikka houkutus olisi muuta osoittaa.

Aamuisessa uutislähetyksessä Ruotsin kuningas sanoi 40-vuoden kunkkukokemuksen osoittaneen, että asioista ennen pitkää aina selvitään ja ne voivat jopa kehittyä entistä parempaan suuntaan. Tämä sanomiseen todella tarvitaan henkilö, joka on kokenut ja nähnyt asioiden ylä- ja alamäkiä.

Sellaisia henkilöitä tarvitsemme myös käytännön työelämässä.

Ylemmässä kuvassa on merellä näkynyt kangastus voimakkaasti alla olevan kuvan horisontista suurennettuna. Alakuva antaa kokonaiskuvan kevättalvisesta Selkämeren maisemasta Porin edustalla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti