torstai 29. tammikuuta 2015

Ideoiden kipinöintä kotitoimistolla


Luovaa työtä ei tehdä työpaikalla. Sitä ei voi myöskään sitoa säännölliseen työaikaan.

Yhä suurempi osa meistä on erilaisia asiantuntijoita, erityisasiantuntijoita, ammattilaisia tai johtajia. Luova työ kuuluu kaikkien tehtävänkuvaan, tai ainakin pitäisi kuulua.

Hyvin tuntemani tutkimusprofessorin touhut eivät koskaan näytä työnteolta. En ole häntä tietokoneen äärestä tavannut. Ainoa tuntemani työskentelymuoto hänen kanssaan on keskustelu. Sähköpostienkin kanssa on vähän niin ja näin. Hän käyttää merkittävän osan ajastaan itselleen tärkeisiin harrastuksiin. Luovuus on voimissaan, ideoita pukkaa niin, että pää meinaa välillä räjähtää. Poikkeusyksilö toki, mutta jotain voimme kaikki oppia.

Luovuutta sisältävä työ ja mitattava työaika liittyvät toisiinsa, mutta käänteisesti. Mitä enemmän työpäiväsi venyvät, mitä enemmän on kiirettä, sitä vähemmän saat aikaan. Et ehdi keksiä ratkaisuja asioihin. Tuottavuutesi laskee. Jos siis olet mielestäsi huippuammattilainen ja samalla kovin kiireinen, pysähdy. Mieti hetki, mitä hyödyllistä tai luovaa olet saanut viimeaikoina oikeasti aikaan. Oletko työyhteisösi siunaus vai kirous.

Tekemisiä kannattaa miettiä kokonaisuutena. Omalle ajattelu- ja suunnittelutyölle pitää jättää riittävästi aikaa. Samoin joutenololle, harrastuksille ja uusille elämyksille. Yhteistä pohdintaa ja päätöksiä edellyttävät asiat tehdään porukalla. Mutta ne sisältävät aina yksin tai pienellä ryhmällä tehtävää ennakko- ja jälkityötä.

Ideaalinen tilanne on tehdä työtään siellä missä se kulloinkin parhaiten luonnistaa - kotona, avokonttorissa, tiimitilassa, omassa työhuoneessa, mökin laiturilla, lentokoneessa, junamatkalla ...

Kuvassa on oma mobiili kotikonttorini Porissa. Kannattaa huomata pyykkikorin mahdollistama läppärin ergonomisesti oikea korkeus ja lihanleikkuualustan mahdollistama riittävä ja vanka työtaso.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti