perjantai 13. maaliskuuta 2015

Liian usein liian rauhaton


Rauhattomuus on aikamme perustunne.

Uutta asennetta kannattaa lähteä opettelemaan koirilta. Viime syksynä edesmennyttä Viiviä muistellessa palautuu mieleen hänen lunki ja rento elämänasenne. Suurin osa ajasta kului loikoillessa ja sitten kun jotain tehtiin, vispasi häntä aina lupsakasti riemua ilmentäen.

Valveillaoloaika jakautuu olemiseen ja tekemiseen. Ongelma on se, että oleminen unohtuu kiireessä kokonaan.

Tekeminen kuormittaa jatkuvasti työmuisteja. Niitä on vain muutama ja ne täyttyvät hyvin pian touhutessa ja asioita murehtiessa. Tilannetta pahennamme vielä omatoimisesti, osin huomaamattamme.
Ohje 1: laita älypuhelin ja tabletti välillä virtakytkimestä kiinni.

Yksi keino rauhattomuuden vähentämiseen on huolten ulkoistaminen. Asiasta kirjoitin viime vuoden huhtikuun blogissa.

Hyvin yksinkertainen keino itsensä rauhoittamiseen on istahtaminen mukavaan asentoon ja keskittyminen ainoastaan hengitykseen. Vedetään ilmaa keuhkoihin rauhallisesti ja pitkään. Sen jälkeen puhalletaan ne tyhjäksi pitkään ja rauhallisesti. Toistetaan muutama kerta.

Tietoisen läsnäolon (Mindfulness) oppaat ovat täynnä ohjeita, joista ainakin yksinkertaisimmaat ovat myös ihan hyviä. Vältä kuitenkin hurahdusta. Hyviä rauhoittumisen keinoja löytyy arjesta runsaasti.

Hengittämisen lisäksi voit vaikka keskittyä katseellasi hakemaan tuttuihin asioihin uutta näkökulmaa ja keskittyä vain siihen. Tai voit laittaa silmät kiinni ja keskittyä pelkästään kuuntelemaan kaikkea ympärillä kuuluvaa. Montako eri ääntä kuulet? Kokeile vastaavaa myös hajuaistillasi, jos sellainen toimii.

Rakenna siis päiväsi niin, että siinä on riittävästi pieniä olemisen pysähdyksiä. Minuutti-pari kerran tunnissa. Päivään kannatttaa mahduttaa myös pidempiä pysähdyksiä, joiden aikana pyritään saamaan aivot olemisen peruskierroksille. Ainakin kävely antaa tähän hyvän mahdollisuuden. Rauhallinen teehetki – tai lasillinen viiniä toimivat niin ikään.

Rauhallisuus seuraa työmuistien buuttausta eli mielen putsaamista riittävän usein.

Kuvassa Viivi (rauhallinen) ja Jaana (iloinen)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti