maanantai 30. kesäkuuta 2014

Elämän tärkeät asiat



Edellisessä kirjoituksessani listasin kymmenen terveen elämän ohjetta. Ovatko ne samalla
elämämme tärkeitä asioita ja onnellisuutemme lähteitä? Kyllä ne ovat.

Supernopea vilkaisu netin keskustelupalstalle. Kymmenen ensin vastaan tulleen kirjoittajan
mielipiteet elämän tärkeistä asioista luokkiin niputettuna: ihmissuhteet (kymmenen mainintaa), terveys (kuusi mainintaa), omaan persoonaan liiityvät asiat (kuusi mainintaa), kohtuullinen toimeentulo (kolme mainintaa) ja työ (kaksi mainintaa).

Tiede-lehden taannoisen artikkelin (9.3.2009) mukaan onnellisuuteen vaikuttavat voimakkaasti itsenäinen, mielekäs työ, joka vie mukanaan ja johon uppoutuu eli flow-kokemukset. Lisäksi lyhyellä listalla olivat vapaahetoinen itsensä kehittäminen, ystävät ja muiden auttaminen.

Ihmissuhteet löytyvät molemmilta listoilta. Ei ihme olemmehan me ihmiset  supersosiaalisia eläimiä. 

Terveys nousi nettikeskustelun listalla korkealle. Jo pienestä pitäen muistan aikuisten hokeneen kuinka tärkeää terveys on. Tutkimusten mukaan objektiivinen terveydentila ei näytä olevan sidoksissa onnellisuuteemme. Tärkeää on se kuinka tilanteen itse koemme. Olemme sopeutuvaisia.

Omaan persoonaan liittyvät asiat, mielenrauha, kyky oppia ja oivaltaa, itsensä hyväksyvä kohtaaminen, kyky nauttia elämästä ja rehelisyys itselle, ovat molemmilla listoilla.

Tiedelehden mukaaan raha vaikuttaa onnellisuuteen vain alhaisilla tulotasoilla. Myös nettikeskustelijat puhuivat kohtuullisesta toimeentulosta. Vertaamme itseämme jatkuvasti muihin: miljonäärikin on köyhä miljardööriin verrattuna. Lisäksi totumme hyviinkin asioihin nopeasti. Puhutaan hedonismin oravanpyörästä. Odotus on palkitsevampaa kuin saaminen.

Listat sinne tai tänne. Yksi ohje on yleispätevä. Kannattaa järjestää elämänsä niin, että saa mahdollsimman paljon aikaa tärkeille asioille. Mietitään siis ensin, mitkä niitä tärkeitä asioita ovat
ja sen jälkeen toimenpiteet, joilla elämäämme muutamme.

Elämä on tässä ja nyt. Enemmän vanhana harmittavat tekemättömät päätökset kuin tehdyt.

 
Tunturin laelta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti