perjantai 8. huhtikuuta 2016

Levätään työssä toisesta työstä


Tanssitaiteen professori Pirjo Yli-Maunula kertoi viime syksyn Tanssin talon mentorointiklinikoilla kokonaisvaltaisesta taiteellisesta prosessista. Töitä hänellä näytti olevan loputtomasti ja esittämääni jaksamiskysymykseen hän vastasi sanomalla lepäävänsä yhdessä työssä toisesta työstä. En ollut koskaan tullut näin ajatelleeksi. Samaan ajatukseen törmäsin hieman myöhemmin Ilkka Niiniluodon kirjassa, jossa hän samaa ajatusta siteerasi historian professori Yrjö Blomstedtin sanomana.


Asia voi olla analoginen syömiselle. Jos syö vain yhtä ruokalajia, tulee siitä kylläiseksi helpommin kuin useita erilaisia ruokia syödessä. Tämän päivän ylipaino-ongelmat johtuvat osin siitä, että monipuolista ja herkullista ruokaa on tarjolla yllin kyllin.

Yhdessä työssä lepääminen toisesta on mielenkiintoinen ajatus. Siinä saattaa olla jopa vinha perä. Jossain pitkäaikaisesti kestävän työn kokonaismäärän yläraja kuitenkin on.  Ehkä se enimmillään on vuorokauden tuntien määrä vähennettynä tarvittavan unen kokonaismäärällä eli noin 8 tunnilla. Tällöin valveillaoloaikaa on siis 16 tuntia.

Ajanhallinnan koulutuksissa perussääntönä on jakaa tämä vielä kahtia, varsinaiseksi työksi ja vapaa-ajaksi. Mitä luovempaa työtä tekee, sitä vaikeampi on osoittaa oman ajankäytön ja tulosten välinen suora riippuvuus. Aivot tarvitsevat riittävästi hyvää unta, jolloin ne jäsentelevät tapahtuneita asioita ja tuottavat uusia oivalluksia. 

Olkoon siis 8+8+8 -ohjeen jalostuneempi muoto 8 + 16. Käytetään mahdollisimman suuri osa valveillaoloajastamme monipuolisesti itseämme kiinnostaviin asioihin. Tehdään välillä helppoja rutiineja, pinnistellään välillä vaikeiden asioiden parissa ja jätetään itselle leppoisia hetkiä, jotka antavat ajatuksille tilaa lentää milloin minnekin. 

Tekemisissään kannattaa pitää lopulta mielessä myös sisäisen (kestävän) motivaation kolme tekijää. Ne olivat: vapauden kokemus, oman osaamisen hyödyntäminen ja yhteisöllisyys.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti