tiistai 23. kesäkuuta 2015

Kiteyttämisen taito



Yksinkertaistaminen on sitä, että asiaan perehtymätön esittää mielipiteitään totena tietona. Populistit harrastavat yksinkertaistamista. Yksinkertaistaja ei viitsi, jaksa tai osaa paneutua asioihin. Hänelle on selvää, että maahanmuuttajat, suomalaiset, poliitikot, pohjalaiset ja erityisesti romaanit ovat juuri sellaisia kun ovat ”kaikkihan sen tietävät”.

Kiteyttäminen edellyttää asioihin perehtymistä. Haetaan tietoa eri lähteistä. Etsitään näkökulmia. Puntaroidaan vastakkaisia näkemyksiä. Analysoidaan. Tehdään olettamuksia, joita voidaan testata. Korjataan niitä, kun ymmärrys kasvaa. Yritetään tunnistaa asioissa joitain oleellisia piirteitä, riippuvuuksia, vuorovaikutuksia. Tehdään työtä merkityksettömän kohinan erottamiseksi merkityksellisestä tiedosta. Tieteellinen prosessi on esimerkki asioiden kiteyttämisestä. 

Kiteyttäminen vaatii runsaasti aivotyötä. Aivot kuluttavat paljon energiaa. Siksi kiteyttäminen on yksinkertaistamista huomattavasti vaativampaa, mutta myös palkitsevampaa.

Pahimmat yksinkertaistajat löytyvät uskonnollisista piireistä ja populistipoliitikoista. Myös liike-elämän puolella törmää totuuttaan saarnaaviin guruihin. 

Parhaat kiteyttäjät ovat laaja-alaisia ja osaavia henkilöitä. He voivat toimia tieteen, liike-elämän,
politiikan saralla tai olla muuten vaan elämänviisaita. Kansanviisaus voi olla parhaimmillaan kiteytynyttä tietoa. Ehkä vanha mummosi on hyvä kiteyttäjä.

Työelämässä tarvitsemme kiteytynyttä tietoa ja erityisesti sen luomiseen liittyvää jatkuvaa prosessia.



Ruohonsyöjä ei ehkä yksinkertaistamista tai kiteyttämistä pohdi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti