perjantai 28. marraskuuta 2014

Kiireaddiktio



Addiktio tarkoittaa riippuvuutta, pakonomaista tarvetta harjoittaa jotain toimintoa tai tuntea tietynlaisia tunteita. Riippuvuus voi olla hyvästä tai pahasta, mutta liika on aina liikaa. Addiktion lähteitä voivat olla monet asiat kuten alkoholi, huumeet, seksi, syöminen, pelaaminen ja netti. Riippuvuus liittyy usein mielihyvähakuisuuteen.

Entä kiire? Ainakin se tuntuu olevan erittäin monien vakituinen seuralainen.

Ulkoa aiheutettu kiire tuskin on addiktoivaa. Päin vastoin. Pysyvä kiire aiheuttaa stressiä ja pitkään jatkuessaan ihminen uupuu. Asioille voi tehdä jotain, paljonkin. Mutta ne jutut eivät ole tämän kirjoituksen aihe.

Kiire voi olla itse aiheutettua. Syynä ehkä kokemattomuus. Ei osata sanoa ei. Luvataan liikaa.

Joukostamme löytyy niitä, jotka aiheuttavat kiireensä itse ja jäävät siihen koukkuun.

Hupaisia tai oikastaan traagisia tarinoita kuulee ihmisistä, tyypillisesti korkeassa tehtävissä toimivista, jotka ovat aktiivisia 24/7. Toimitusjohtaja X kuulemma vastasi viestiin kuin viestiin aina 8 minuutin kuluessa.

Ylikierroksilla käyminen saattaa aiheuttaa hyvän olon tunnetta. Tuntee elävänsä. Kiire saattaa olla myös pakoa jostain, jota ei haluta kohdata. Kun työt vievät kaiken ajan voi välttää yksityiselämänsä vaikeita paikkoja. Kiireellä saattaa yrittää osoittaa omaa tärkeyttään ja korvaamattomuuttaan. Joihinkin tämä voi tehdä jopa vaikutuksen.

Itse olen kyllä oppinut katselemaan kiireellään kehuvaa hieman kieroon tai ainakin pilke silmäkulmassa. Kiireinen voi tuottaa myös tahatonta huumoria tyyliin ”nyt on niin kiire, että ei ehdi tehdä mitään”.

Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa toisensa kohdanneet ihmiset ovat kehuskelleet omilla kiireisillä tekemisillään? Sillä ei kannata kehuskella, kun se ei ole kehumisen arvoista.

Todelliset ammattilaiset käyttävät aikansa tärkeisiin asioihin ilman kiirettä tai kiireen tuntua. Työ on aikaansaavaa, oleelliseen keskittyvää. Kun ei tarvitse sählätä, välittyy työstä kiireettömyyden tuntu.

Jos aikasi ei riitä mihinkään ja kalenterisi on viikkoja täynnä etukäteen, tunnistatko itsessäsi kiireaddiktioon viittaavia piirteitä?

Kiireetöntä joulun odotusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti