tiistai 27. toukokuuta 2014

Ostetaan aikaa




Kokoonnuimme aamupalan äärellä pohtimaan ajan riittävyyttä. Useissa puheenvuoroissa haluttiin ostaa lisää aikaa. Aika haastavaa, koska meillä kaikilla on sama vuorokausi ja tasan 24 tuntia sen sisällä.

Pohditaan kuitenkin ajatusta ajasta ostettavana hyödykkeenä. Mitä aika maksaa ja mitä sillä saa?

Vuorokautemme kuluu työn tekemiseen, vapaa-aikaan ja nukkumiseen. Aika kannattaa niiden kesken jakaa suurin piirtein tasan. Unta tosin tarvitsemme riittävän säännöllisesti 7 – 9 tuntia yössä.

Lisäunen ostamisen hinta on, että työlle ja vapaa-ajalle jää vähemmän aikaa. Emme ehdi tehdä silloin niin paljoa kuin ehkä haluamme. Hyvän unen hyödyt ovat kuitenkin suuret. Jaksamme paremmin. Luovuutemme parenee. Unessa alitajuntamme ratkaisee auki jääneitä ongelmia. Unen
hyöty / hinta – suhde on aina hyvä. Hyvästä yöunesta ei saa tinkiä kuin äärimmäisessä tilanteessa.

Kannattaako työaikaa ostaa lisää? Hinta on vähentynyt vapaa-aika. Siitä voi tinkiä, jos saa työn kautta selvästi suurempaa hyötyä. Näin voi käydä tärkeän projektin aikana. Uuteen työhön perehtyminen on toinen mahdollinen tilanne. Jos jatkuvasti ostaa työaikaa vapaa-ajan kustannuksella, käy huonosti. Emme enää jaksa. Elämän piirimme kapenee. Luovuutemme kärsii ja viime kädessä tuottavuutemme romahtaa. Osta siis työaikaa ainoastaan lyhyeen tarpeeseen hyvin perustein.

Kannattaako vapaa-aikaa ostaa lisää? Vapaa-ajasta on meille hyötyä silloin, kun se antaa enemmän energiaa kuin vie. Vapaa-aika pilataan suorittamalla sitä, harrastamalla liikaa tai sitomalla itsensä liiallisesti toisiin.

Kahdeksan tuntia on siis sopiva työaika arkipäivinä. Viikonloppuisin ei tehdä töitä. Miten saadaan kahdeksan tuntia riittämään? Tehdään tärkeitä asioita enemmän kuin kiireellisiä. Jotta tähän päästään, tulee pohtia ja suunnitella työn sisältöä – tämä on siis hinta. Hyödyt ovat merkittävät. Ajattele tilannetta, jossa käytät valtaosan työstäsi tärkeiden asioiden tekemiseen: yli puolet kiireettömiin ja kolmasosan kiireellisiin. Tällöin lopuille jää viidesosa. Houkutteleeko?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti