keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Enemmän aikaa tärkeään



Jos tavoitteina on entistä parempi työn tuottavuus ja hyvinvointi, mikä on niihin johtava tie? 

Tuottavuutta ei paranneta tekemällä työtä entistä nopeammin, ainakaan asiantuntijatyössä. Työpahoinvoinnin syitä ei paranneta työterveydenhoidolla.

Työhyvinvoinnin kehittäminen on ylipäätään haasteellinen asia. Mikäli ensisijaisesti pyrimme parantamaan jaksamistamme erilaisin mielenhallinnan keinoin, on vaara ajautua entistä huonompaan tilanteeseen. Kun odotukset paremmasta kasvavat, mutta mikään ei kuitenkaan muutu, seuraa pettymys ja turhautuminen. Tehty työ valuu hukkaan.

Vaikuttaako entistä parempi työhyvinvointi positiivisesti tuottavuuteen tai meneekö se päinvastoin? Niillä molemmilla on selvästi yhteys. Mutta onko se syy-seuraus -tyyppiä vai tilastollista korrelaatiota?
Väitän, että työhyvinvoinnista ei seuraa tuottavuutta eikä tuottavuudesta työhyvinvointia. Ne molemmat ovat seurauksia. Niillä on yhteinen syy.

Tiedämme, että reilut puolet työajastamme kuluu muuhun kuin varsinaisten perustehtäviemme hoitoon. Kun muutamme työn tekemisen tapaa ja sisältöä, pystymme keskittymään oleelliseen. Kun saamme enemmän aikaa tärkeille asioille, nousee tuottavuutemme väistämättä. Samalla paranee työn mielekkyys ja työhyvinvointimme. Kun työyhteisössä keskitytään tärkeisiin asioihin, syntyy itseään voimistava positiivinen kierre.

Ratkaisu on siis muutos työn tekemisessä

Meillä kaikilla on aikaa saman verran. Aikaa itsessään ei voi hallita, mutta voimme päättää mihin sen käytämme.

Voimme vaikuttaa asiaan omatoimisesti. Paljon on tehtävissä ilman johdon päätöksiä. Toisaalta hyvän organisaation tunnuspiirteitä ovat kirkas perustehtävä, töiden järkevä organisointi ja jämäkkä johtaminen. Molempia tarvitaan ja positiivisen muutoksen voi aloittaa kummasta tahansa.

Omassa työssään voi aloittaa vaikka pohtimalla, mihin aikani kuluu nykyisin? Palveleeko se työyhteisöni perustehtävää? Pystynkö erottamaan tehtäväni niiden tärkeyden ja kiireellisyyden mukaan? Mistä voin luopua?

Organisaation vastaavia kysymyksiä ovat: Onko perustehtävämme kirkas, oikein ymmärretty ja hyväksytty? Onko ihmisillä valmiudet tehdä tarvittavaa työtä? Nauttiiko johtomme henkilöstön luottamusta?

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti