keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Hieno juttu, tämä tehdään



Koska olet viimeksi tavannut henkilön, jolla on selkeä valtuus ja rohkeus päättää käsittelemänne asia siltä istumalta sanomalla vaikka ”hieno juttu, tämä tehdään”.

Viimevuosina en ole moisiin montaa kertaa törmännyt. Ne harvat kerrat ovat jääneet sitäkin paremmin mieleen.

Kun johtajuus on hukassa on myös ajankäyttömme ja tuottavuutemme hukassa – kaikilla osallisilla.

Näin se välillä menee: Esittelet asian henkilölle A. Saat sille kohteliaan ja varovaisen myönteisen vastaanoton. Jotta asia etenee pitää ottaa mukaan myös B ja C. Sitten kun A, B ja C ovat pohtineet asiaa, voidaan siihen palata. Asia saattaa tietysti jo tässä vaiheessa jäädä unholaan. Viimeistään siinä vaiheessa kun johtaja D:n pitää ottaa kantaa, muuttuu asia toiseksi. Ja sitten pitää tietysti myös ottaa huomioon esittelemäsi asian X lisäksi vaihtoehdot Y ja Z. Vähitellen asiat kuihtuvat kukin kerrallaan. Tai ehkä jotain jää, mutta asian alkuperäisenä esittäjänä sinulla ei ole siinä mitään roolia.

Tarkemmin muistellessa tulee mieleen tapaus, jossa suurehkon yrityksen toimitusjohtaja ensi tapaamisemme jälkeen totesi: ”Tämä vaikuttaa hyvältä. Olisi mukava tehdä projekti yhdessä”. Ja sitten tehtiin. Toinenkin tulee mieleen. Teollisuusyrityksen alkuperäinen yrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja soitti uuden vuoden aattona ja sanoi, että jotain pitäsi tehdä. Ja taas tehtiin. Vieläkin kumarran molempiin suuntiin syvään.

Suuret yritykset ovat täsmälleen yhtä surkeita kuin julkiset organsiaatiot, vaikka niitä eivät julkiset hankintalait velvoita. Päätöksentekokyky on hukkunut rakenteisiin, joita kukaan ei oikeasti hallitse tai edes hahmota. Pienissä yrityksissä rohkeutta ja haluja usein löytyy, mutta kyky, resurssit ja keinot puuttuvat.


Matriisiorganisaatiot ovat yksi johtajuusvajeen lähde

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti