maanantai 24. helmikuuta 2014

Kolme kertaa kahdeksan




Vuorokaudessa on 24 tuntia. Luku on tasan jaollinen kolmella. Meidän kannattaa jakaa vuorokausi kolmeen saman mittaiseen osaan: uneen, työhön ja vapaa-aikaan. Näin ainakin keskimäärin. Menköön tasainen rytmi viikonloppuna tai jostain muusta hyvästä syystä välillä sekaisin. Vaihtelu virkistää. Pitkän aikavälin jaksamisen kuitenkin varmistamme 8 + 8 + 8 -säännöllä.

Työ saattaa maistua niin hyvältä, että se vie mukanaan huomaamatta. Se voi olla  niin kiireistä, ettei kahdeksan tuntia millään riitä ja työt seuraavat kotiin ja vapaa-ajalle. Molempiin liittyvät samat vaarat. Jos teet töitä vapaaehtoisesti ja pitkäaikaisesti reilusti yli kahdeksan tuntia menetät luovuutesi ja uuvut lopulta. Jos työsi pakottaa sinut tekemään ylipitkä päiviä, puhu työnantajallesi. Jos olet yrittäjä käy vuoropuhelua itsesi tai lähimmäisesi kanssa.

Parhaat työhön liittyvät ideat muhivat nukkuessa ja vapaa-ajalla. Niitä et saa töissä. Työpäivän rajoittaminen keskimäärin kahdeksaan tuntiin siis ei ole laiskuutta vaan siihen liittyy syvällinen ymmärrys aivojen toiminnasta ja tuottavuuden lähteistä.

Unen tarve on aikuisilla tyypillisesti kahdeksan tuntia. Jotkut tarvitsevat kymmenen ja jotkut, erittäin harvat, tulevat toimeen viidellä. Kannattaa kuunnella itseään. Kuinka pitkän unen jälkeen heräät virkeänä? Jos et tee vuorotyötä, kannattaa nukkua yöllä.

Joillain harvoilla meistä voivat työ ja vapaa-aika mennä täysin sekaisin ja asiat siitä huolimatta toimia, niin ainakin kuulen joskus väitettävän. Mieleen tulevat erityisen luovaa työtä tekevät. Itse en tähän usko. Aivomme ajautuvat ylikierroksille, mikäli emme riittävästi saa työstä vapaata valveillaoloaikaa. Kuusitoista tuntia työtä putkeen vievät varmuudella yöunetkin.

Suurin vapaa-ajan ongelma on suorittaminen. Suoritetaan töissä ja suoritetaan vapaa-ajalla. Täytettään kalenteri omilla ja lasten harrastuksilla, kavereilla, siivotaan liian usein, stressataan, jäädään roikkumaan someen tai telkkarin ääreen. Vapaa-aikaa ei kannata suunnitella. Tehdään asioita, jotka tuntuvat hyvältä tai ei tehdä mitään. Nautitaan vapaudestamme tai ainakin sen tunteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti