tiistai 7. elokuuta 2018

Mikä on muuttunut 25 vuodessa


Aika tarkalleen 25 vuotta sitten muutimme Saksaan. Suomessa oli vielä lama syvimmillään.
Olin hieman aiemmin saanut uuden huippuläppärin, jossa oli värinäyttö. Pieni tosin. Hinta 36 000 markkaa eli tuollaiset 5 000 euroa. Työpaikoilla oli tietokonepäätteitä ja erillisiä PC-pöytäkoneita. Kannettavat puhelimet olivat vielä raskaita ja kömpelöitä. Niiden käyttöä vasta opeteltiin. Palaverit olivat rauhattomia, kun jollain oli koko aika puhelu meneillään. Ei vielä hokattu, että aina ei tarvitse puhelimeen vastata.

Saksassa kaikki toimi. Hitaasti ja tavallaan. Auton joutui rekisteröimään uudelleen, kun asuinpakka vaihtui. Yksi työpäivä siinä meni virastossa jonottaessa ja rekisterikilpiä teettäessä. Prosessi oli hyvin määritelty, äärimmäisen hidas ja manuaalinen.

Muuttuuko mikään oikeasti?

Perspektiiviä asioille löytyy Juhana Torkin kääntämässä juuri julkaistussa Senecan kirjassa Elämän lyhyydestä (Otava 2018). Siinä oli mainioita kuvauksia kahden tuhannen vuoden takaisesta kiireestä ja sen välttämisestä. Asiat olivat hämmästyttävän ajankohtaisen oloisia. Rooman valtakunnan aikaisen ylimystön elämässä on yllättävästi selviä yhtymäkohtia nykyisen tavallisen kaduntallaajan elämään.

Jokainen sukupolvi on tavallaan kokenut maailman muuttuvan. Kuitenkin viimeisen reilun kahdenkymmenen vuoden aikana tapahtunut muutos on ollut melkoinen. Aivan erityisesti viimeiset kymmenen vuotta.

Hieman huvitti, kun keski-ikäinen mies kertoi Linkedinissä kokeilevansa viikon ajan vanhan kännykän käyttöä ilman nettiyhteyttä ja somea. Haloo. Ensimmäiset älypuhelimen tulivat elämäämme vuonna 2007 ja elettiin sitä hyvin ennen niitäkin. 

Viisi merkittävää muutosta 1993 - 2018

1.
Vertailuryhmien koko on kasvanut radikaalisti. Aikanaan sellaisena toimi oman pihapiirin porukka tai saman koulun tai työpaikan ihmiset. Nyt koko maailman samanhenkiset ihmiset. Tilanne ahdistaa monia, koska vertailukohdat karkaavat pilviin. Tavallisen hyvä ei ole enää mitään.

2.
Keskeytysten määrä on noussut järjettömäksi. Tsekkaaminen on jatkuvaa minuuttien, jopa sekuntien, välein toistuvaa. Keskittymiskyky ja mielenrauha ovat mennyttä.

3.
Samanmieliset on helppo löytää. Tyhmyys kuitenkin tiivistyy homogeenisessa joukossa. Suppeat ja harhaiset mielipiteet vahvistavat toisiaan. Rakentava dialogi on mahdotonta, kun erimieliset ruvetaan näkemään vihollisina tai heidän olemassaoloaan ei edes oman heimon kuplassa huomata.

4.
Suomessa on nykyisellään reilut 2,6 miljoonaa kotitaloutta. Niiden keskikoko on kaksi henkilöä. Suurin ryhmä ovat yhden henkilön kotitaloudet.  Yhteisöllisyys siis rakentuu jonkin muun kuin perhe- tai sukulaisuussuhteiden varaan.  Sukupolvet ovat eriytyneet toisistaan. Tämä muutos on jatkunut jo hyvin pitkään. Voi kuitenkin hetken miettiä, mitä se oikeastaan yhteiskunnallemme merkitsee. Yksinäisyys kasvaa epidemian tavoin.

5.
Puhumme paljon yhteisöllisyydestä, mutta olemme kuitenkin yltiöyksilöllisiä, hedonistisia ja narsistisia. Elämme elämäntaito-oppaiden, kuntosalien, selfieiden ja yksilöllisyyttä korostavien someryhmien kulta-aikaa maailmassa, joka on periaatteessa vapaampi kuin koskaan, mutta kuitenkin samalla meistä klooneja tuottava.

Vuoden 1993 muotia